dilluns, 5 de maig del 2008

05/05/08: 1a SESSIÓ EN PRÀCTICA

Avui hem portat el nostre projecte a l'aula i.....HA ANAT DE CONYA! Els nanos s'ho han passat teta amb els 2 taumatrop que hem fet i les 2 llibretetes animades també! Normalment en aquella classe costa que hi hagi un cert ordre (criden i parlen tots alhora, etc., com tots els nens vaja), però avui han estat molt bé! jejeje S'han concentrat molt per pintar els 2 taumatrop i per fer la llibreta animada que els hem proposat (l'han pintat, retallat i grapat).


Més detalladament, i per ordre, hem fet el següent:

Taumatrop ocell - gàbia:
Hem dit que hem anat allà perquè necessitàvem ajuda. Un amic nostre té una mascota a casa seva, un canari (els hem preguntat si ells tenen mascotes, quines, etc. i després els hem ensenyat l’ocell dibuixat del taumatrop). Hem dit que el nostre amic tenia el seu ocell en una casa molt maca (ensenyant la gàbia de l'altre costat del taumatrop), però que des de fa uns dies que està molt trist perquè no sap on és. Es va deixar la porta de la gàbia oberta mentre la netejava i l’ocell se’n va anar volant... El nostre amic no savia què fer perquè l’ocell, el seu gran amic, tornés a casa. Els hem preguntat com s’ho farien ells perquè l’ocellet tornés a casa seva. Després els ensenyem el que el nostre amic havia fet (taumatrop) per poder veure el seu ocell. Hem donat voltes al taumatrop perquè veiessin l'ocell dins la gàbia i després els n'hem repartit un a cadascun perquè ho fessin ells i el pintessin.

Taumatrop cavall - genet:
Després que els donessim el taumatrop de l'ocell i la gàbia, els hem explicat una altre història amb el taumatrop del cavall i el genet i també els hi hem donat perquè el poguessin pintar i veure un altre exemple de taumatrop.

--> Hem explicat perquè passava això (hem dit que eren dos dibuixos separats, però que com que girava tant i tant ràpid, els nostres ulls ajuntaven aquests dibuixos i en feien un de sol, etc.).

Llibreta de l'home que corre:
Quan han acabat de pintar els 2 taumatrop que els hem donat, els hi hem ensenyat la llibreteta de l’home que córrer, perquè veiessin que els dibuixos sols no es movien. Quan hem passat la llibreta ràpid, han vist que l'home es movia i corria. Els hem parlat dels dibuixos animats que veuen a la TV, a veure si sabien com estan fets. Els hem explicat que els dibuixos que ells veuen a la TV, o les pel·lícules, etc. estan fets com aquella llibreta. Els hem dit que si ajuntes molts dibuixos iguals, però canviant alguna cosa (bellugant una mica la cama, el braç, el cap,...) quan la passes ràpid, fa que els dibuixos es moguin. Després, els hem donat les llibretetes perquè ho provessin ells.

Llibreteta regadora:
Els hem preguntat si volien saber com es fa perquè els dibuixos prenguin vida i es moguin, i els hem ensenyat a fer una llibreta animada (l’hem buscat senzilla perquè la puguin fer perfectament... no hi ha gaires seqüències, es pot pintar i retallar molt bé,... a més a més, les seqüències estan numerades perquè sàpiguen en quin ordre va i per poder-ho grapar sense equivocació!).

Jocs ombres (muntar i introduir):
Com que, per qüestions de temps, no hem tingut temps de fer els jocs d'ombres avui en la primera sessió com teníem previst, hem pensat que ho podem fer durant la 3a sessió (com que només tenim una sola càmera per gravar els vídeos, mentre gravem el d'un grup els altres, mentre esperen, poden fer els jocs d'ombres). Muntarem això en un racó de la classe. Penjarem la tela blanca en algun lloc i posarem una làmpada potent darrere sense que ho vegin. Abans de començar a gravar els vídeos de cada grup, els asseurem tots davant la tela. Dues de nosaltres es posaran darrere i una altre amb els nens. Els preguntarem si estant darrere la tela nosaltres, ens poden veure tot el cos, la cara, etc. Quan responguin que no, la que estigui amb els nens que apagui el llum i una de les que està darrere que engegui la làmpada. De cop, els nens podran veure que sí que ens veuen. No directament, però si les nostres ombres. Després d’això podem fer que en parelles vagin passant per darrere la tela i facin gestos i moviments i que els altres diguin el que veuen, el que estan fent, etc (a algunes parelles els podem ensenyar a fer alguna figura amb les mans, com el típic gos o colom, sense que els altres ho sàpiguen perquè els que estan davant la tela ho vegin i se sorprenguin). Quan hagin passat tots per allà, els farem un mini teatre explicant un conte molt breu (amb ninots articulats i altres objectes i cartolines retallades en forma de casa, muntanya, arbre, etc!). Després de fer-ho nosaltres, es dividiran en els grups que havien fet pels vídeos i començarem a fer les rotacions. Mentre un grup grava el seu vídeo acompanyat d'una de nosaltres, els altres jugaran amb les ombres amb tot el material que haurem portat i es podran inventar històries (agafant els titelles que tenen a la classe, els ninots articulats que portarem, etc.), explicar contes que ja saben, ....

  • Aquí us deixem amb el material (en format word) que hem fet durant la 1a sessió!


  • I també.... les fotos que hem fet!!! (no gaires, ja us ho advertim... érem 3 i havíem d'estar pels nanos: per les seves preguntes, els seus dubtes, ...)

1a sessió!